Com és ?

DADES I INFORMACIÓ


SITUACIÓ


som aquí!

 som aquí!


Què son els punts cardinals?
definició



Mapes
 El nostre planeta, la Terra, té forma esfèrica, però no és una esfera perfecta, sinó que és lleugerament aplatada als pols. Aquesta forma rep el nom de geoide.
La manera més precisa de representar la Terra és el globus terraqüi, tanmateix, la manera més usual de representar la Terra és el mapa.
Els mapes són representacions planes de la Terra.


Tipus de mapes
Hi ha diversos tipus de mapes. Aquí els pots veure


Llegenda del mapa
Com es llegeix un mapa?


Localització ; els punts cardinals
situar-los


Punts cardinals, latitud i longitud
Com els utilitzem


Orientar-se
Què vol dir orientar-se


Orientar-se sense brúixola
Eines per orientar-se sense brúixola


Escriure els punts cardinals
Els escrivim amb majúscula o amb minúscula




La ciutat de Vic
presentació


Vic 
presentació de la ciutat des de la situació física fins a la seva morfologia urbana passant per la seva història, economia i cultura


Osona
Aquí podeu trobar el mapa de la comarca d'Osona i les comarques que l'envolten.
També un llistat del municipis que conformen la comarca.


Municipis
En aquest mapa podreu identificar els municipis que conformen la comarca d'Osona




CLIMA

A  gran trets, A la comarca d’Osona el clima és mediterrani, de muntanya mitjana, amb tendència continental i abundants precipitacions, sobretot al sector oriental i septentrional.

En aquest web trobareu una descripció més acurada del clima de Vic, informació i imatges sobre el temps real des de la càmera de la plaça Major i dades des de l’observatori de la zona esportiva.

També hi ha un apartat de dades meteorològiques diàries des de l’any 1993 fins a l’any 2010, amb els resums anuals, l’evolució d’aquests anys i les gràfiques corresponents a la temperatura, pluviometria, vent i estat del cel.

A més hi podeu consultar fets curiosos o fenòmens extrems que s’hagin produït a la ciutat i a la comarca des de l’any 1617 fins ara. I moltes altres interesants informacions.

La boira que sovint trobem als matins sobre la plana de Vic és molt coneguda. Ara  podeu veure un seguit de pàgines que en parlen i  mostren imatges de la boira de la Plana.

Sabeu perquè tenim boira a la plana de Vic?

Estudi de la meteorologia a Vic
una mica de història

Voleu conèixer les dades actuals meteorològiques i astronòmiques que tenim a Vic avui? Mireu: També podem veure el temps que fa a vic des de la webcam de la plaça

Des de la pàgina web de la generalitat: meteo.cat també podem veure les prediccions que hi ha quan a la meteorologia, les imatges del satèl·lit i els possibles avisos del servei català de meteorologia entre altres.

El servei Català de Metereologia té diverses estacions automàtiques a la comarca. També en podem consultar les dades

Els canvis d'estació tenen molta influència en la nostra vida. Val la pena aturar-se per conèixer perquè és produeixen.


Com es produeixen les estacions de l'any

El nostre planeta no és una esfera estàtica plantada enmig de l'Univers, al voltant del qual tots els astres giren. La Terra té dos moviments associats: un de rotació sobre sí mateixa (com una baldufa) i un de translació seguint una òrbita al voltant del Sol
Un vídeo que ens mostra els moviments de rotació i translació dins el sistema solar

Aquests tres videos ens poden ajudar a entendre com es produeixen les estacions


HISTÒRIA


Ja sabem que el municipi és molt més que la ciutat, la part on vivim. També hi ha els polígons industrials, zones rurals,.... Un enllacem en l’informe de sostenibilitat ambiental preliminar elaborat el gener del 2008 per encàrrec del pla d’ordenació urbanística del municipi de Vic, A partir de la pàgina 16  d’aquest informe trobareu molta informació sobre l’ús que es donava  al sòl del municipi en el moment de la seva elaboració.
En aquest enllaç veureu el municipi de vic; el mapa topogràfic, com es reparteix l’ús del sol  i el nom de tots les municipis que l’envolten

Al pla d’ordenació urbanística podreu consultar plànols i documentació escrita sobre els usos que es dona al sol del municipi.
 
Un ajuntament és una organització de persones que prenen la responsabilitat de governar i administrar un municip:  tant el territori com la gent que hi viu.
Les persones que formen l’ajuntament són l’alcaldessa o l’alcalde i els regidors i regidores. L’alcaldessa o l’alcalde, és la persona que té més responsabilitat a l’ajuntament. I els regidors i regidores són els qui ajuden l’alcalde a governar. Entre tots s’encarreguen dels diferents serveis: transport, medi ambient, neteja dels carrers,...
Cada quatre anys, els ciutadans i les ciutadanes del municipi elegeixen els regidors i les regidores. Després, al cap d’uns dies, ells escullen l’alcalde o l’alcaldessa.
Us adrecem a la pàgina de l’ajuntament de Vic. Podreu trobar tota la informació sobre les persones que governen la nostre ciutat.

tres petites propostes per començar a conèixer la història de Vic
Els orígens històrics de Vic: tres petites propostes.


L'origen històric i el Descobriment la ciutat

Des del PEC –projecte educatiu de ciutat- es van elaborar un seguit de itineraris, que permeten conèixer els edicis, espais i monuments més destacats de la nostra ciutat. Aquí podreu trobar també il·lustracios i fotografies antigues que ens ajuden a fer-nos una idea de com era Vic fa ja uns quants anys

Us proposem  un llistat dels edificis i espais que sovint es destaquem quan es parla de la ciuata, amb una petita explicació dels mateixos.

Vic turisme, imatges En aquest espai podeu veure imatges d’alguns dels espais, edificis i paisatges interessants de la ciutat.

Aquí trobareu també una altre opció de ruta per descobrir i conèixer la ciutat històrica. Al final trobareu també l’enllaç a un plànol que situa dins la ciutat tots els llocs d’interès.

El portal turístic de Vic també ofereix un breu recull dels llocs que val la pena conèixer i visitar de la nostre ciutat.

Vic és una ciutat turística, això vol dir que sovint va gent de fora per visitar-la i fotografiar-la. De vegades deixen testimoni del seu pas per la ciutat. Un exemple és aquest blog al que podeu fer una ullada. 

Al mapa que trobareu dins la casella “un passeig per vic” us pot ajudar a situar els edificis i espais més destacats de la ciutat. Feu-hi una ullada:

A les pàgines de recursos de xtec, hi trobareu també una resum organitzat del al històri de la ciutat i la comarca

Si teniu ganes de llegir més, a la web “enciclopèdia.cat” trobareu una descripció de la ciutat des tots els punts de vista: situació geogràfica,  història, economia, morfologia urbana, i cultural

Com era Vic: edificis històrics



Els camins de l'Abat Oliva fa una presentació del recursos romànics de la comarca que us pot ser d'interès

el cercador d’imatges de google també ens permet fer-nos una idea de la riquesa de les mostres d’art romànic de que disoposa la ciutat.

El museu episcopal de Vic acull una important mostra d’art Romànic. No us oblideu de visitar.-lo 

Aquí teniu un llistat de tot el patrimoni arquitectònic romànic que podem gaudir  a la comarca d’osona

El museu episcopal de Vic acull una mostra d’art gòtic. No us oblideu de visitar.-lo

podeu trobar alguns espais web on es descriuen construccions gòtiques de la ciutat com ara el pont gòtic de Remei:

"Monasterios de Catalunya" dedica un espai a la catedral de Vic

és un espai molt apreciat 

Aquí teniu un llistat de tot el patrimoni arquitectònic gòtic que podem gaudir  a la comarca d’osona

Aquí teniu un llistat de tot el patrimoni arquitectònic barroc que podem gaudir  a la comarca d’osona




Historiadors

En aquest enllaç trobareu altres persones que, al llarg de la història han estat reconeguta com a “vigatans il·lustres” o personatges il·lustres de la ciutat

 ELS CARRERS DE LA CIUTAT


El Pla de Barris és un projecte que neix arran de la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial. Per mitjà d’aquesta Llei, aprovada pel Parlament de Catalunya, la Generalitat pretén dotar les administracions catalanes dels instruments necessaris per tal de portar a terme intervencions de caire social i urbanístic en aquells barris de Catalunya que ho requereixin. Tot seguit podeu veure com funciona el pla de Barris de la ciutat de Vic.

Des d'aquí podreu accedir a diferents enllaços on podreu trobar informació sobre el patrimoni cultural, social i humà dels barris

Als diferents barris de Vic hi trobem moltes associacions i entitats.

Això facilita la participació i cooperació dels ciutadans .

Totes aquestes entitats poden estan associades a un servei de suport que es coneix com  Vic entitats. El servei de suport a les entitats s'ha creat per donar, a les associacions i entitats, aquella petita empenta que els ajudi a tirar endavant de forma autònoma, alhora que promoure la col·laboració entre elles i el treball en xarxa. Impulsar l'associacionisme, guiar les noves iniciatives d'aquest tipus, ajudar-les a aconseguir la seva autosuficiència, donar a conèixer el treball que es duu a terme des d'aquestes entitats, afavorir la coneixença i col·laboració entre elles, alhora que servir-los de guia, ajut i suport són algunes de les tasques que es volen dur a terme des d'aquest servei. Aquí podeu veure-ho.

LES PLACES DE LA CIUTAT


Plànol places i parcs
Podeu trobar algunes de les places i parcs de la ciutat en aquest plànol





JOCS I RECURSOS


Mapa mut 
Et situes?

Orientat
 proposta de treball

Mapes i llegendes
una proposta de treball

Situa els municipis
Saps on és aquest municipi?

Quin municipi és 
Saps quin municipi és aquest?

Trencaclosques dels municipis d'Osona

Aquests tres videos ens poden ajudar a entendre com es produeixen les estacions

no és el mateix
 
Visita guiada
Si voleu, podeu apuntar-vos, amb tot el vostre grup, a una visita guiada per tal de conèixer la ciutat .


Descoberta del passat
Imatges del taller

El lloc web Osonatour ens dona la possibilitat de fer una visita virtual als principals emplaçaments de la ciutat. No deixeu de passejar-hi!
Els alumnes del ceip les escoles de gurb  van elaborar un treball de descoberta de la ciutat. Si voleu el podeu veure aquí!